Internationale standaarden ISO 22000 / FSSC 22000

De ISO 22000 norm stelt eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid, gericht op alle schakels in de voedselketen en combineert voedselveiligheidscondities, gebaseerd op de basishygiënevoorwaarden en de HACCP-standaard van de Codex Alimentarius met beheersmaatregelen op basis van de kwaliteitsmanagementstandaard ISO 9001. De ISO 22000 norm staat ook wel bekend als de samenvoeging van ISO 9001 en de eisen voor een voedselveiligheidsysteem.

De norm is van toepassing op bedrijven in de voedingsmiddelensector, variërend van primaire productie tot retail en op toeleverende bedrijven, zoals bijvoorbeeld producenten van verpakkingsmateriaal, reinigingsmiddelen, machines en dienstverlenende bedrijven (o.a. transport, distributie, reiniging, onderhoud).

De standaard bestaat uit drie onderdelen:

  • Eisen voor algemene hygiënepraktijken (“good practices” or “pre-requisite programmes”).
  • Eisen voor HACCP conform de HACCP principes van de Codex Alimentarius.
  • Eisen voor een managementsysteem.

Als tegenhanger van de bekende retail standaarden BRC en IFS, is inmiddels een combinatie van ISO 22000 en een basisvoorwaardenprogramma, bekend als de FSSC 22000 standaard in het leven geroepen. Dit levert een nieuwe standaard op, waartegen gecertificeerd kan worden. FSSC 22000 geldt afhankelijk van het basisvoorwaardenprogramma voor levensmiddelen producerende bedrijven, catering, verpakkingsindustrie, opslag en transport.

Kraft Foods, Danone, Nestlé en Unilever hebben besloten een basisvoorwaarden programma (pre-requisite program) op te stellen, welke bekend staat als PAS 220 (nu TC 22002-01).

Vragen uw afnemers niet expliciet om BRC en/of IFS, dan is zowel ISO 22000 als FSSC 22000 een goed alternatief.

Quality 4 All biedt ondersteuning bij het opzetten en onderhouden van het kwaliteitssysteem, zodat uw bedrijf zich succesvol kan certificeren tegen één van de hier genoemde standaarden, voor vragen en/of interesse kunt u het contactformulier invullen.